Google от дълго време експериментират с идеята да интегрират модерните технологии към дрехите и аксесоарите, които носим всеки ден. Компанията вече работи с дизайнери на Levi's в иновативна колекция от умни якета, които имат тъкани функциониращи като тракпад. Това е само един от проектите над Google, като сега разбираме, че технологичния гигант е придобил официално North. 

Канадският стартъп е най-популярен в индустрията със смарт очилата с добавена реалност Focals. Aтрактивният модел се отличава с елегантен дизайн и холограмен дисплей във вътрешната част на стъклата. Припомняме ви, че преди няколко години Google също бяха създали подобен продукт с името Gorilla Glass. 

Купуването на North е сигурна гаранция, че компанията не се е отказала от премиерата на нова серия очила с добавена реалност. Финансовите параметри на сделката не са обявени публично. Целият екип работил над създаването на Focals ще се присъедини към AR дивизията на Google, която е базирана в Kitchener-Waterloo.

 

 

Технологиите на North ще бъдат изпoлзвани в създавaнето на Ambient Computing устройства от ново поколение, които доразвиват и надграждат концепциите на Google. Отзивите към очилата Focals бяха предимно положителни, заради изчистения дизайн и интересната функционалност, която предлагат. 

Прозрачният панел инсталиран върху корпуса на едната рамка позволява проектирането на виртуални елементи точно пред очите на потребителите. Цената от $600, обаче се оказа твърде висока за масовия потребител и не позволи на Focals да достигнат до по-широка аудитория, съобщава xda-developers.

През последните месеци се работеше активно над Focals 2.0 версия на умните очила, но след придобиването този продукт ще бъде спрян. Настоящото Focals приложение ще може да се използва до 31 юли, като поддръжката за оригиналния модел ще продължи до края на годината.

Според непотвърдена информация Google са платили сума от порядъка на $180 млн., за да придобият един от най-атрактивните канадски стартъпи.

 

Oще от Digital: Как работи функцията Live View AR с добавена реалност в Google Maps