Аpple предизвикаха голямо внимание около себе си, след като отказаха да сътрудничат на ФБР в опита им да хакнат iPhone на заподозрян извършител на тежки престъпления. Компанията изтъкна като причина факта, че обръща специално внимание на сигурността на клиентите си и не би им навредила по такъв начин. Ново разследване на NewYorkTimes, обаче разкрива, че дори не е необходимо Apple да си сътрудничи с властите, тъй като данните, които са им необходими също така се притежават и от Google.

 

Според информацията компанията си партнира с органите на реда и им предоставя нужната информация не само от смартфоните с Android, но и от устройствата с iOS. На практика това означава, че собствениците на iPhone няма как да предотвратят Google да сподели данни за тях на властите. Още по-интересното е, че технологичния гигант разполага със собствена база данни с името Sensorvault, която се използва за сътрудничество с органите на реда, когато това е необходимо, съобщава BusinessInsider.

 

 

Oгромното количество информация, която има Google им позволява да предоставят прецизни детайли за локацията на даден смартфон в точно определен ден и час. В някои случаи технологичният гигант е изпълнил повече от 180 молби на органите на реда в рамките на една седмица. Ако сте собственик на iPhone е добре да знаете, че дори Apple да иска да предпази личната ви информация е много лесно тя да достигне до тях, чрез системите на Google. Двете компании все още не са коментирали официално тези твърдения.

 

Oще от Digital: Осем приложения и настройки, които ще ви гарантират сигурността в iPhone