Google ще актуализират портфолиото от Pixel смартфони с нови модели през есента, когаго ще бъде и официалната премиера на Android 12. Компанията също така работи над бюджетно устройство с името Google Pixel 5a, което ще предшества Pixel 6. През последните седмици се появиха данни, че Google са прекратили разработката на смартфона.

Компанията сега публикува официално становище, с което опровергава тази информация. Google не разкриват допълнителни детайли, но са категорични, че Pixel 5a е активен проект. Първоначалните съмнения бяха  свързани с недостига на чипове, който засяга все повече доставчици и производители в световен мащаб.

Google Pixel 5a се очаква да има сходен дизайн с Pixel 5, но по-слаб хардуер и респективно по-ниска цена. Любопитното е, че компанията използва името "Pixel 5a 5G" в съобщението, с което уточняват, че не са прекратили разработката на смартфона. Това означава, че поддръжката за 5G технологията ще се превърне в ключова характеристика на Google Pixel 5a.

 

 

Припомняме ви, че Google Pixel 4а бе представен през август. Първоначално това трябваше да се случи през май на I/O конференцията. Разпространението на пандемията, обаче обърка плановете на компанията. Ако всичко върви по план е възможно именно на Google I/O 2021 да видим за първи път смартфона. Трябва да отбележим също, че Google Pixel 4a не е оптимизиран за работа в 5G мрежи.

Почти сигурно компанията ще използва архитектура от Qualcomm Snapdragon серията в новото устройство. Google Pixel 5а се очаква да има 6.2-инчов OLED дисплей и да работи под управлението на Android 11. Премиерата може да е свързана и с новите слушалки Pixel Buds A, които от месеци са обект на усилени спекулации.

 

Още от Digital: Ънбоксинг и камера тест на новият смартфон Google Pixel 5 (Видео)