Вече ви информирахме, че Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война. Всичко това поставя сериозни въпросителни относно бъдещата стратегия на компанията, която регистрира все по-солидни продажби на смартфони в световен мащаб. Новата забрана на американското правителство и поставянето на Huawei в т.нар. "черен списък" определено има политически характер, но ще създаде доста проблеми за потребителите. 

 

Отнемането на лиценза за Android означава, че смартфоните на компанията няма да получават софтуерни ъпдейти. Собствениците на устройствата също така няма да могат изтеглят съдържание от Google Play, което е още по-голям проблем. Забраната обхваща всички услуги и мобилни приложения на Google, но ще е свързана единствено с новото поколение модели на Huawei. Това означава, че потребителите, които вече са си купили смартфон на компанията ще могат да продължат да ги използват, както досега.

 

 

Информацията бе потвърдена официално от Google, което със сигурност ще се хареса на милионите потребители, които имат смартфони на Huawei. Oстава отворен въпроса как китайския гигант може да продължи да оперира нормално, в контекста на търговското ембарго на САЩ. Тепърва ще следим как ще се развива тази ситуация, като не е изключено Huawei да се опитат по дипломатичен път да убедят САЩ да премахне тази забрана. При всички положения ни очакват много интересни събития около компанията в следващите месеци.

 

Ето и официалното становище на HUAWEI по повод заповедта на Администрацията на Доналд Тръмп за забрана на HUAWEI

 

"HUAWEI е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси."

 

Още от Digital: Нов ъпдейт за Huawei P30 и P30 Pro добавя уникален Dual-View видео режим на снимане