Днешната промяна в логото на Google е свързана с личността на унгарския учен и лекар Игнац Земелвайс, който е първия откривател на медицинските ползи от ежедневното миене на ръцете. Въвеждането на изискването лекарите да третират ръцете си с различни препарати преди преглед значително редуцира предаването на болестите. Неслучайно Игнац Земелвайс е определян от мнозина като основоположник на медицинската хигиена в модерния вид, в който я познаваме до ден днешен. С неговото име се свързва антисептична профилактика, която спасява живота на много жени през 40-те години на миналия век.

 

 

Полезно Как да дезинфекцираме смартфона си

 

Новаторските идеи на Игнац Земелвайс спомагат за лечението на бактериална инфекция, която отнема между 30% и 40% от родилките в болниците. Стриктните хигиенни изисквания на унгарския лекар за две години намалят 12 пъти броя на подобни клинични състояния. Антисептичните методи на Игнац Земелвайс имат сериозен принос за еволюцията на хирургията и акушерството, както и практично измерение в ежедневието на всеки от нас. Хигиенните порядки на Игнац Земелвайс са актуални и днес, което за съжаление важи с пълна сила за мерките наложени от епидемията от Covid-19.

 

Полезно: Как да дезинфекцираме iPhone, iPad, Apple Watch, и AirPods по време на епидемията от коронавирус

 

 

Любопитно: Защо инстинктивно докосваме лицето си и как да спрем по време на епидемията от COVID19

 

На днешният ден през 1847г. е назначен за главен резидент в родилната клиника на Vienna General Hospital, където на практика въвежда задължението за измиване на ръце преди всяка манипулация. Любопитен факт е, че въпреки категоричните резултати от идеите на Игнац Земелвайс всъщност той не успява да убеди научната общност и възгледите му първоначално са отхвърлени заради господстващите за времето си разбирания. Въпреки това унгарския лекар си спечелва и прозвището "Спасителят на майките", като още през 1906г. е издигната негова статуя в родния му град Будапеща, Унгария.

 

Игнац Земелвайс

Oще от Digital:  Най-забавните драскулки на Google през годините