Аndroid предлага някои функционалности, които не са достъпни за iOS. Същото може да се каже и за алтернативната платформа на Apple. Конкуренцията между двете компании ускорява разработката и навлизането на софтуерни технологии, които са полезни за потребителите. Apple AirDrop е функция, която от дълго време е едно от предимствата на iOS пред Android.

Все пак Google представиха собствена алтернатива с името Nearby Share, която вече е налична за съвместимите устройства. Функцията установява безжична връзка между намиращи се на близо устройства за бързо изпращане на снимки, файлове и документи. Трансферите се извършват с Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC или Peer-to-Peer WiFi свързaност.

Компанията работи над функция за споделяне на приложения в Nearby Share, което е подходящо да изпратите игра или друг софтуер за Android. Изглежда, че тестовете вече са във финална фаза, тъй като Google Play Version 24.0 предлага това важно подобрение. Потребителите ще могат да трансферират освен приложения, така и софтуерни ъпдейти между Android смартфоните.

 

 

Aктуализацията може да се инсталира от ограничен брой устройства, но в следващите дни ще е налична за всички. Ако сте нетърпеливи може да опитате сами да ъпдейтнете Google Play. След като инсталирате новата версия трябва да отворите приложението и от менюто в лявата част да изберете "My Apps & Games".

Toзи раздел вече ще ви показва и допълнителна "Share" секция, от която да изберете ъпдейт или приложение, което да споделите с новата функция. Одобряването на трансфера става с избора на "Send" и "Recieve" бутоните от двете устройства, съобщава AndroidCommunity. Необходимо е да активирате достъп до локацията на Google, за да изпратите съдържанието по този начин.

Скоростта на трансфера зависи от връзката, като целия процес отнема няколко кликвания. Важно е да отбележим, че не всички приложения могат да са оптимизирани за Nearby Share или да имат твърде големи размери. Безжичното споделяне на приложения и ъпдейти може да спести ценно време и мобилен интернет, когато сте в движение.

 

Oще от Digital: Функцията Android Nearby Share, която е подобна на Apple AirDrop ще е достъпна и за компютри