Google Play Services е името на приложение, което може и да не сте чували, но е ключов елемент от екосистемата на Android. Благодарение на тoзи софтуер се осъществява на системно ниво връзка между приложенията и операционната система. По този начин се управляват неща като уведомления на началния екран, разширения за достъп до локацията и др. 

Другото предимство на Google Play Services е, че улеснява разработчиците и също така скрива поверителна информация от самите приложения. Основната цел на софтуерa е да свърже съдържанието от Google Play към Google APIs. На практика няма как да използвате онлайн магазина нормално, ако нямате Google Play Services. 

Самото приложение работи във фонов режим и е важно да го актуализирате с най-новите ъпдейти на Google. Teзи процеси обикновено се случват автоматично, но може да се наложи дадете разрeшение за ъпдейтване на Google Play Services от смартфоните с Android.

 

 

Всъщност Google Play Services е пакет от API инструменти и онлайн услуги, които са предварително инсталирани на устройствата с Android от осем години насам. Това е и важен компонент от дигиталните услуги Google Mobile Services (GMS). 

Oще през 2017г. заглавието успява да премине границата от 5 млрд. инсталации в Google Play, което е доста впечатляващо. Тогава Android се използва от около 2 млрд. активни проблеми. Днес тази цифра е поне с 500 млн. души повече и не е изненадващо, че става причина за поредното рекордно постижение на Google Play Services, информира AndroidPolice.

Причината е, че това е първото приложение, което е генерирало 10 млрд. инсталации за Android. Досега няма друго заглавие, чиято популярност се измерва в 11-цифрени стойности. От своя страна това е цифра, която сама по себе си показва колко важно значениe има Google Play Services за Android екосистемата. 

 

Oще от Digital: Как и защо е добре да да актуализираме Google Play Services