Сигурността продължава да бъде водещ приоритет за Google, когато става въпрос за устройствата с Android. Mобилната платформа често е обект на различни атаки, но е факт, че компанията все по-активно им се противопоставя. Един от най-важните инструменти на компанията за тази цел е Google Play Protect. Системата бе въведена в експлоатация преди пет години и става все по-добра в откриването на зловреден софтуер, вируси и други заплахи, които излагат на риск смартфоните с Android.

 

Според официалните данни през миналата година Google Play Protect са блокирали инсталирането на повече от 1.9 млрд. съмнителни приложения. Те са категоризирани от компанията в графата "Potential Harmful Apps". За да добиете още по-добра представа ще уточним, че Google Play Protect е разработена да сканира повече от 100 млрд. различни приложения всеки ден. Ако има проблем потребителите веднага ще получат допълнителна информация и съвети какво да направят, предаде AndroidHeadlines.

 

 

Експертите на Google също така са попречили на почти 800 хил. приложения, които нарушават правилата им да бъдат качени в Google Play през 2019г. Компанията си партнира още със специалисти по киберсигурност на ЕSET, Lookout и Zimperium, които също помагат Google Play да бъде безопасна платформа за изтегляне на приложения. Забелязва се и прогрес в разпространението на месечните ъпдейти за сигурност на Android, които вечe достигат до все по-голям брой устройства и допълнително предпазват потребителите.

 

Още от Digital: Защо е добрe да спрем автоматичните ъпдейти на приложенията в Google Play