Компанията представи официално Google Pixel 4a преди броени дни и потвърди, че ще представи 5G версия на устройството преди края на годината. Някои анализатори веднага забелязаха, че Google почти не споменаха Pixel 5, който се очаква с нетърпение от фенове на този бранд.

Очакванията са устройството да се продава на пазара през последното тримесечие и също да поддържа 5G технологията. Ако се интересувате от възможността да се сдобиете с Google Pixel 5 вероятно ще ви е интересно да научите, че смартфона попадна в базата данни на АI Benchmark. 

Наличната информация потвърждава ключова характеристика на Google Pixel 5, a именно неговия процесор. Както се очакваше Google няма да изберат Qualcomm Snapdragon 865 или Snapdragon 865+, а ще използват алтернативен чип в новия смартфон.

Причината е твърде високата цена на хардуера, която вече накара и други производители на устройства с Android да снемат вниманието си от Qualcomm Snapdragon 865.

 

 

Google не са изключение и ще се спрат на Qualcomm Snapdragon 765G процесор, който също поддържа 5G мрежите, но е осезаемо по-евтин. Всъщност в базата данни на AI Benchmark попадат три смартфона, които отчитат резултат от съответно 39.4. 39.6 и 39.5. 

Това не са отделни устройства, а вероятно три конфигурации на един и същи модел. Google Pixel 5 ще разполага с 8GB RAM и ще работи с Android 11, чиято премиера е началото на септември.  Данни от кода на операционната система потвърдиха наличието на функция за обратно безжично зареждане. 

Остава отворен въпроса и дали ще видим XL версия на смартфона, който ще има малък отвор за селфи камерата в дисплея и два допълнителни сензора в задната част. Цената вероятно ще е от порядъка на $700. Премиерата на Google Pixel 5 ще задълбочи конкуренцията особено сред устройствата с поддръжка на 5G технологията и Android 11  в края на 2020г. 

 

Още от Digital: Google разработват Pixel 5a, Pixel 6 и първия гъвкав смартфон Pixel