Oтношенията между Huawei и Google от една страна са силно ограничени заради търговските санкции на САЩ. В същото време, обаче двете компании продължават да поддържат близки контакти. Това е и причината Google да продължава да предоставя ъпдейти за по-старите устройства на Huawei. Неприятната новина за китайския производител е, че новите им устройства представени след май 2019г. не могат да използват Google Mobile Services (GMS) пакета от услуги и нямат достъп до приложенията в Google Play. Това е безпрецедентна рестрикция за мобилната индустрия.

 

Според данни на немския блог Finanzen от Google са отправили официално искане до Белия дом да им бъде позволено отново да работят пълноценно с Huawei. Правителството на САЩ все още не е отговорило на молбата на една от най-големите технологични компании в света. Желанието на Google да поддържа нормални отношения с Huawei не е лишено от логика, тъй като това е вторият най-голям производител на смартфони в света и основен техен партньор. Най-доброто доказателство е факта, че Huawei продадоха над 240 млн. смартфона през 2019г.

 

Това е впечатляваща цифра, като се има предвид, че през половината година компанията нямаше достъп до Android. Опитите на Google да премахне ограниченията могат да имат ключово значение за бъдещето на Huawei. Всъщност това е първият път, в който компанията официално проявява интерес да се възстановят нормалните бизнес отношения и да се позволи на Huawei да работи с Google. В крайна сметка и двете страни са губещи от агресивната политика и санкциите, които налага администрацията на Доналд Тръмп, спрямо китайския гигант.

 

Oще от Digital: Huawei биха използвали услугите на Google, ако САЩ прекратят търговските санкции