Huаwei са вторият най-голям производител на смартфони и вече предизвикаха голям отзвук с премиерата на впечатляващите флагмани Huawei P30 и P30 Pro. Компанията продължава да се радва на солидни продажби на своите устройства с Android, но сега се превърна в поредната жертва на търговската война между Китай и САЩ. Американската администрация на Доналд Тръмп постави Huawei в т.нар. "черен списък", който ограничава възможностите на чужди компании да извършват бизнес операции с американските си партньори. 

 

Всъщност ограниченията, които правителството на САЩ налага на популярния китайски производител са последица от агресивната търговска политика, която провежда Доналд Тръмп. Ситуацията за Huawei е още по-комплицирана, тъй като ембаргото, което въвежда САЩ тепърва ще се отразява негативно за компанията. Така например Google официално обявиха, че ще се съобразят с рестрикциите на своето правителство и ще спрат да правят бизнес с Huawei. Забраната на практика лишава компанията от лиценза им за Android, съобщава mswpoweruser.

 

По този начин Huawei няма да имат достъп до бъдещи софтуерни ъпдейти, което важи и за популярните приложения и услуги на Google, сред които и онлайн магазина Google Play. Настоящите смартфони на компанията няма да бъдат засегнати, но тези рестрикции ще се отразят сериозно бизнеса на Huawei извън Китай. Драстичните мерки на администрацията в САЩ също така ще принудят американските производители на хардуер като Intel, Qualcomm, Broadcom, Xilinx да преустановяват доставките на компоненти за Huawei до второ нареждане.

 

Oще от Digital: Huawei P30 Pro - Най-добрият смартфон за 2019 година