Google продължават да разчитат на мащабната си мрежа от рекламни партньори, за да регистрират приходи от активността на потребителите. Въпреки социалната изолация и затворените офиси по цял свят компанията може да се похвали със солидно представяне през третото тримесечие на 2021г. Според официалните данни Alphabet са обявили печалба в размер на $18.9 млрд. за периода юли-септември.

По този начин компанията успява да надхвърли очакванията на анализаторите. Основна причина за високите приходи имат онлайн рекламната платформа на Google, както и облачните услуги, които предлагат на своите клиенти. Аlphabet е компанията-майка на Google и декларираха $65.1 млрд. приходи за третото тримесечие, информира LiveMint.

Това е двуцифрен ръст от 41%, спрямо същия период преди година. Шефът на технологичния гигант Сундар Пичай сподели още, че инвестициите в изкуствен интелект най-накрая започват да дават реални резултати. Благодарение на AI иновациите Google успява да стимулират и създаването на по-добри продукти.

 

 

Oблачните услуги предоставят ключово предимство на компанията пред конкурентите им, особено в контекста на навлизането на хибридните технологии за обучение и дистанционна работа. Най-популярната видео услуга в интернет е продала рекламно пространство за $7.2 млрд.

Това е осезаем ръст от реализираните $5 млрд. от YouTube бизнеса на компанията през същия период преди година. Увеличение от 45% регистрира и подразделението за дистанционен компютинг. Рекламната дивизия на Google вече генерира 28.6% от световния пазар за цифров маркетинг, според eMarketer.

По този начин компанията изпревара най-големият си конкурент в този сегмент, а именно Facebook, които имат 23.7% дял. Google са изправени пред множество разследвания на регулаторите по цял свят. Вече бе наложена глоба в размер на $180 млн. от правителството на Южна Корея за нелоялни бизнес практики.

Все пак това е твърде малка сума, за  да навреди на внушителния рекламен бизнес и приходите на технологичния гигант през тримесечието.

 

Още от Digital: Alphabet вече е компания с пазарна капитализация от $1 трилион