Google вече стартираха програмата за спиране на музикалната услуга, която е предварително инсталирана на милиони устройства с Android. Компанията вече информира своите потребители и ги подкани да създадат  резервно копие на файловете си от своите акаунти в Google Play Music.

Технологичният гигант първоначално потвърди, че целия процес за спиране на услугата ще бъде финализиран до края на календарната година. Google изглежда са ускорили транзицията и са приключили прекратяването на поддръжката на Play Music в световен мащаб.

Компанията препоръчва да продължим да използваме YouTube Music, която освен същите функционалности на Google Play Music предлага и много допълнителни възможности. Важно е да знаете, че ако сте платили за абонамент, който все още не е изтекъл ще бъдете компенсирани с еквивалентни кредити в Google Play.

Стойностите ще са различни за отделните акаунти, като сървърите на Google вече обработват подобни заявки в световен мащаб. Ако изберете да преминете към YouТube Music ще може да се възползвате от още едно атрактивно предложение.

 

 

Oсвен дигиталния кредит в Google Play ще получите възможността да продължите платения абонамент, за който сте платили в YouTube Music до неговото изтичане. Google също така ще синхронизират музикалната ви колекция, за да улеснят максимално миграцията към новата услуга.

Ако опитате да отворите уеб версията на Google Play Music ще видите съобщение, което ви информира за спирането на услугата. Потребителите все още разполагат с време да създадат резервно копие на данните си от Google Play Music. Информацията ще бъде активна до края на годината.

Според Google този период е достатъчен да вземете решение какво алтернативно приложение за стрийминг на музика да продължите да използвате от мобилните устройства. Добрата новина е, че разполагате с голямо разнообразие на алтернативни приложения за Android, ако не планирате да мигрирате към YouTube Music.

В противен случай компанията обещава много допълнителни ъпдейти, с които да подобрява своята услуга.

 

Още от Digital: Най-добрите алтернативи на Google Play Music и YouTube Music