Вече ви информирахме, че EC глобиха Google с рекордните €2.4 млрд. заради манипулиране на търсенето в интернет. Тази сума е внушителна дори и за компания от ранга на Google. Самата глоба представлява най-голямото антитръстово наказание в историята на Европейската комисия (ЕК). Регулаторните органи смятат, че Google прилага нелоялни практики, с които промотира собствените си услуги за сметка на други конкурентни продукти в интернет. Делото е плод на седем години разследване и в момента се намира в заключителната си фаза.

 

В момента Google имат срок до 28 септември, за да въведат в действие промени в своите бизнес практики, които са препоръчани от антитръстовите органи на ЕС, съобщава TheVerge. Компанията няма намерение да чака изтичането на този краен срок и вече обжалва решението за рекордната глоба пред Общият съд в Люксембург, който е вторият най-висок съдебен орган в ЕС. Toзи ход на Google едва ли е изненадващ с оглед размера на глобата, а обжалването вероятно означава, че разследването ще продължи с пълна сила и през 2018г.

 

Google отговарят на обвиненията в манипулиране на търсенето с мотива, че действията им по никакъв начин не пречат на свободната конкуренция и не вредят на онлайн търговията в Европа. Крайното решение вероятно ще се забави дълго, тъй като ще има важно значение за бъдещата политика на ЕС спрямо подобни казуси и отношението им към водещите технологични гиганти. Компании като Intel и Facebook също са обект на големи разследвания. Ако Google се наложи да платят глобата, това означава, че и тях ги очаква същата съдба. 

 

Вижте какво следва за бизнеса на Google в Eвропа след рекордната глоба от ЕС