Изкуственият интелект на Google намира все по-широко приложения в популярните  приложения и услуги на компанията. Софтуерните им алгоритми са изключително подходящи за класифицирането и откриването на информация в интернет. Екип от специалисти на Google Brain работят над концепция, която може да разшири значително възможностите на технологията. Техният проект е свързан с разработването на програма, която използва машинно обучение и изкуствен интелект, за да разпознава различни аромати.

 

В продължение на десетилетия учените експериментират с различни методи, които да им позволят да предскажат връзката между структурата на дадена молекула и нейния мирис. На този етап това е възможно единствено за идентифициране на цвета, което става с детайлен анализ на дължината на вълната. Експертите на Google се надяват AI софтуера да предложи решение на този проблем. Вече е създадена огромна база данни, в която се съхраняват почти 5000 молекули специално подбрани от парфюмеристи.

 

 

Описанията им варират от "маслени" до "тропически", като Google използват около 2/3 от данните, за да тренират софтуера да асоциира всяка молекула с характерния за нея идентификатор, съобщава Engadget.След това специалистите тестват програмата с останалите аромати и се оказва, че успешно разпознава конкретния мирис съобразно структурата на молекулите. Tепърва ще се провеждат множество допълнителни експерименти, но първоначалните резултати от проекта на Google Brain дават поводи за оптимизъм.

 

Още от Digital: Каква е разликата между изкуствен интелект и машинно обучение