Google разработват най-популярната операционна система за смартфони и поддържат най-голямата екосистема от мобилни приложения. Съдържанието, което е достъпно в Google Play преминава през редица проверки, които гарантират, че отговаря на високите изисквания на компанията. Google извършва всеки ден анализ на повече от 100 млрд. инсталирани приложения, за да гарантира сигурността на смартфоните с Android. 

Разработчиците, които искат да предлагат своите заглавия в Google Play трябва да oтговарят на редица изисквания, за да спазят правилата на компанията. Google също така печелят от популярността на приложенията, като прибират 30% от печалбите от абонаменти, които плащат потребителите. Apple също използват идентична схема, при която разработчиците споделят 30% от своите приходи в приложенията в App Store.

Регулаторите често критикуват технологичните компании, че подобни практики вредят на свободния избор и ограничават конкуренцията. Създателите на някои от най-популярните приложения също не са доволни от средствата, които трябва да отделят от своите приходи за достъп до най-популярните платформи за смартфони.

 

 

Все пак Google са обърнали внимание на критиките и след конструктивен диалог с някои разработчици са взели решение да въведат важни промени в Google Play. От началото на новата година компанията редуцира наполовина таксата, която прибира от приходите за абонамент на приложения. Досега Google получаваше 30% от сумата през първата година, която след това намалява до 15%.

Новите правила ще премахнат високата такса, която ще остане 15% от приходите за абонаменти в Google Play и през първите 12 месеца. Информацията вече предизвика положителни коментари от популярни приложения, сред които създателите на Duolingo платформата за обучение на чужди езици.

Електронните книги и On-Demand стрийминг услугите също ще се възползват от намаление на цената, като комисионната вече ще бъде 10%. Разработчиците на големите франчайзи от игри използват различен бизнес модел, тъй като разчитат на покупки в приложенията. В този случай ще плащат 15% докато достигнат приходи от $1 млн. като след това таксата се увеличава до 30%.

 

Oще от Digital: Google Play вече ще ни информира дали приложенията са сигурни и какви данни събират за нас