Google обмислят да инвестират сериозни средства за разработката на собствени процесори за смартфони и центрове за данни. Компанията си е поставила много амбициозни цели с този проект и вече е започнала да сформира специален екип от инженери. Последните данни на Reuters разкриват, че Google са назначили поне 16 специалиста в създаването на хардуер от Индия и планират да увеличат значително техния брой в следващите месеци. 

 

Според информацията някои от служителите, които вече са част от компанията в миналото са работили за други големи имена в индустрията като Intel, Qualcomm и NVIDIA. Въпросните 16 инженера имат богат опит в разработката на хардуер, като освен тях са привлечени още четирима души, които тепърва ще се грижат за наемането на специалисти за Google. Новият екип ще носи името "gChips" и се очаква да наброява повече от 80 души до края на 2019г.

 

 

Разработването на своя серия от процесори е важно за Google, тъй като ще им позволи по най-добър начин да интегрират софтуера и хардуера на бъдещите си устройства. Подобна е и стратегията на Apple. Не бива да забравяме, че Google предлагат разнообразно портфолио от хардуер, като смартфоните Pixel, лаптопите Pixelbook, умните високоговорители Home и др. Всеки един тип от тези устройства изисква различно решение, което е и причината Google да искат да създават собствени чипове. 

 

Още от Digital: Приходите на Google от продажбата на хардуер ще достигнат $3 млрд. през 2018г.