Google винаги са опитвали да сътрудничат на органите на реда и съдебните власти, което понякога включва и предоставяне на лична информация за определени лица. Въпреки това технологичният гигант е обект на постоянни разследвания и бизнес практиките, с които опитват да установят монопол в някои пазарни ниши. Най-добрият пример е Google Search, но компанията предлага много други приложения и услуги, в допълнение към търсачката.

Google Chrome несъмнено е един от най-важните продукти за компанията, който сега се оказва в центъра на поредното разследване срещу Google. В следващите седмици се очаква Министерството на правосъдието в САЩ да стартира юридически действия срещу технологичния гигант. Вече са проведени първите стъпки в ново антитръствоо дело, което може да създаде сериозни проблеми на Google.

Причината е, че властите искат да принудят компанията да продаде Google Chrome, но също така и част от сво рекламен бизнес. С подобни действия може да се възстанови нормалната конкуренция в сфери като онлайн търсенето и уеб браузърите, където Google  имат монополна позиция, съобщава GizmoChina.

 

 

Ако прогнозите на анализаторите придобият действителни измерения това може да бъде първия път от десетилетия насам, в който САЩ принуждават голяма компания да се раздели с част от своя бизнес. Отделянето на Google Chrome във външно дружество определено ще създаде проблеми за Google, които сега предлагат полезна интеграция на търсачката в браузъра.

Сериозен източник на дискусии е внушителният дял, който технологичният гигант контролира в сферата на дигиталната реклама. Това е бизнес, който генерира повече от $162 млрд. приходи на година. Независими експерти и набюдатели също подканват регулаторите да предприемат по-драстични мерки срещу Google.

Компанията използва различни практики, с които превръща Chrome, YouTube и дори Аndroid в ключови фактори, които утвърждават водещата им позиция при търсенето. Сходна е ситуацията с Facebook, Amazon и Apple, които също попадат в полезрението на властите в САЩ. Все пак се очаква Google да станат първи жертва на новата агресивна стратегия на правителството.

Скоро ще разберем дали компанията може да се предпази от подобни нетагивни действия на регулаторите.

 

Още от Digital: Google Chrome ще улеснява споделянето на линкове в интернет