Пътуването до непознати локации никога не е било лесно, колкото сега. Приложения за навигация като Google Maps са незаменими, особено когато сме в чужда държава. Собствениците на смартфони имат достъп до разнообразна информация, с която да планират своя маршрут. Традиционно Google Maps опитва да препоръча най-бързия начин да се придвижи, като взема предвид актуалния трафик.

От компанията, обаче подготвят интересна промяна, която може да започне да показва алтернативни маршрути до желаната локация. Google желаят да приоритизират опазването на околната среда и ще променят алгоритмите на Google Maps по такъв начин, че да препоръчват най-екологичните пътища. Така компанията ще удължи маршрута, но ще гарантира, че вашето пътуване отделя по-малко вредни емисии в атмосферата.

Функцията ще бъде опционална и ще анализира много фактори, като разход на гориво, наклон на пътя, задръствания в опита си да предложи най-подходящия маршрут за околната среда. Тестовете са започнали, като все още не знаем как ще изглежда интерфейса на панела за екологично пътуване.

 

 

Потребителите ще виждат маршрутите с различна цветова индикация, която е в зелено. Това ще е индикация, че съответния път е препоръчителен, ако желаете да се придвижвате екологично. Новата функция ще показва и процентното съотношение на вредните емисии въглероден диоксид, които бихте могли да спестите с алтернативния маршрут.

Използването ще бъде опционално, като Google Maps ще продължи да работи по същия начин, както досега. Все пак проекта на компанията е интересен и вероятно ще привлече вниманието на доста потребители. Екологичното придвижване с Google Maps е любопитно нововъведение.

Ако повече хора харесат концепцията можем да видим подобни функции и в другите приложения на компанията.

 

Oще от Digital: 8 полезни трика в Google Maps за Android, които може и да не знаете