Google Lens е една от най-полезните функции за камерата на смартфоните с Android. Благодарение на нея можем да снимаме обект и да получим автоматично информация за него генерирана от търсачката на Google. Toва означава за секунди да идентифицираме почти всеки непознат обект, който попадне пред очите ни. Google Lens успешно се справя с разпознаването на лицата н хора, произведения на изкуството, растения и животни, но също с разбирането на контекста на думите и с превода им, чрез Google Assistant, информира Endadget.

 

 

Функцията използва изкуствен интелект, за да ни предложи допълнителен начин за разбиране на околната среда, в която се намираме. Сканирането на хранителни продукти в магазина, баркодове на физически предмети, QR кодове, номера на онлайн ваучери, Wi-Fi пароли и друга полезна информация от Аndroid смартфоните може да стане само с едно кликване. Всички тези ефекти на Google Lens дължим на система с добавена реалност. Ако пътувате бихте могли например да разберете името на обекта, пред който се намирате само с един клик на камерата.

 

 

Досега Google Lens бе ограничена единствено до смартфоните Pixel и някои устройства с Android. За в бъдеще това ще се промени, тъй като функцията ще стане част от предварително инсталираното Camera приложение на Android. Голямото предимство за всички нас е, че така функцията ще може да се използва от смартфоните на LG, Motorola, Sony, Nokia, Asus и всички останали производители. Интеграцията на Google Lens ще подобри камерите на смартфоните и ще им помогне по-добре да разбират заобикалящата ги реалност.

 

Oще от Digital: Шест забавни неща, които можете да правите с Google Lens