Google oфициално потвърдиха, че са се съгласили да купят популярната платформа Tenor, която се използва в много виртуални GIF клавиатури за смартфони и мобилни приложения. Финансовите параметри на сделката засега ще останат публична тайна. Tenor е създадена като търсачка за GIF файлове преди четири години още преди тези анимации да се превърнат в неизменна част от ежедневието ни. Платформата се превърна в един от първите продукти, който улеснява откриването на GIF-ове от мобилните устройства, информира TechCrunch.

 

Според официалните данни над 300 млн. потребители активно използват Tenor и извършват около 12 млрд. търсения на файлове всеки месец. Водещи партньори на платформата са Facebook, Twitter, WhatsApp и Google. Tемповете, с които Tenor разширяват влиянието си в интернет е основната причина, която е провокирала интереса на компанията. Очаква се платформата да бъде интегрирана не само в Google Images, но също в Gboard и много други мобилни приложения на Google и да улесни максимално откриването на подходящи GIF-ове в интернет.

 

 

Плановете предвиждат Tenor и екипа им да продължат да оперират самостоятелно в структурата на Google. Основен акцент в съвместната им стратегия ще бъде създаването на спонсорирани GIF-ове в резултатите от търсенето. Големият въпрос е дали след придобиването компанията ще забрани на конкурентите им като Apple и Facebook да използват безплатно колекцията от съдържание на Tenor. В заключение ще отбележим, че сделката ще позволи на много повече хора да започнат да работят с популярната платформа за откриване на GIF-ове.

 

Oще от Digital: Как да спрем GIF файловете да се стартират автоматично в браузъра