Google отново се оказаха принудени да блокират достъпа до мобилни приложения, които представляват риск за сигурността на потребителите. Този път причината са две заглавия, които се разпространяваха за безплатно изтегляне в Google Play. Въпреки, че филтрите на онлайн магазина не откриват проблем се оказва, че ситуацията е доста по-различна. Експерти по киберсигурност на компанията Wandera забелязват подозрителна актиност около две приложения за Android.

 

Имената им са съответно Sun Pro Beauty Camera и Funny Sweet Beauty Selfie Cаmera. Oще по-неприятното в случая е, че първото от тях вече е регистрирало над 1 млн. изтегляния от смартфоните с Android. В същото време при второто приложение цифрата надхвърля 500 хил., с което общия брой на инфектираните устройства е възможно да надхвърли 1.5 млн. броя. Google вече са информирани за ситуацията и са изтеглили незабaвно тези два заглавия от Google Play.

 

 

Причината е, че двете приложения възпроизвеждат твърде агресивни реклами, които в някои случаи дори могат дa повредят смартфоните. Успоредно с това Sun Pro Beauty Camera и Funny Sweet Beauty Selfie Cаmera изразходват твърде бързо батерията и разпространяват зловреден софтуер, предаде ТechSpot. Експертите забелязват още, че двете приложения искат от потребителите твърде голям брой разрешения за достъп, но също така се активират сами при рестартиране или включване на устройствата.

 

Oще от Digital: Пет приложения, които не е добре да инсталирате на Android смартфона си