Google Chrome стана жертва на неприятна онлайн кампания, която е предназначена да изложи на риск милиони потребителите. Данните са от изследване на специалисти по киберсигурност на Аwake Security, които откриват наличието на мрежа от зловредните разширения за браузъра. 

Експертите на компанията веднага са уведомили Google, които решават да изтеглят 70 плъгина от Chrome Web Store, заради съображения свързани със сигурността на потребителите. Преобладаващата част от разширенията са безплатни за изтегляне и иронично са промотирани като начин да се предпазват от подобни измами в интернет. 

Обещанията да бъдете предупреждавани за зловредни сайтове всъщност шпионират потребителите и могат да следят активността и историята им на браузване, което е доста подозрително. До момента всички плъгини и разширения, попадащи в списъка на Awake Security са генерирали повече от 32 млн. изтегляния от Chrome Web Store . 

Тази цифра е подходящо доказателство, което илюстрира колко голяма заплаха представлява тази мрежа от плъгини и разширения, която следи незабелязано потребителите в уеб браузъра.

 

 

Според наличните данни това е най-мащабната таргетирана атака провеждана в Google Chrome досега. Зловредните съобщения на разширенията се показват по такъв начин, че да избегнат антивирусните програми и онлайн тракерите. 

Единствената цел на кампанията е да се открадне лична информация на максимален брой потребители, които сърфират от Google Chrome всеки ден. Вътрешните разследвания на компанията досега показват, че хакерите са използвали повече от 15 хил. домейна, за да постигнат целите си. 

На този етап не е налична информация какви техники са използвани, за да се преодолее защитата на най-популярния браузър. Всичко това налага да бъдете много внимателни, когато изтегляте съдържание на своите устройство. 

Проверете внимателно разработчика и коментарите на даден плъгин преди да го инсталирате, за да гарантирате сигурността си, докато използвате Google Chrome. 

 

Oщe от Digital: Kак да стартираме Google Chrome в инкогнито режима на компютър с Windows 10