Google имат амбициозната цел да стимулират потребителите да използват смартфоните по-рационално. Компанията вече представи функция, която следи колко време прекарваме в мобилните приложения. Тази опция се казва Digital Wellbeing и се превърна в едно от най-интересните подобрения в Android 9.0 Pie. Благодарение на нея може да придобиете по-добра представа как използвате своите устройства всеки ден. Предвидена е и специална секция, с която родителите да контролират какво виждат децата.

 

Едва ли има по-добър начин да разберете дали прекалявате с Facebook или другo мобилно приложение в устройствата с Android от тази функционалност. Google изглежда са доволни от прогреса, който са постигнали с Digital Wellbeing и ще продължат да подобрят възможностите на софтуера. Необходими са няколко кликвания, за да видите колко често отваряте дадена игри или приложение, колко време сте прекарали пред екрана, колко уведомления сте получили от инсталираните програми и др.

 

 

Водещите производители могат сами да преценят дали да включат Digital Wellbeing или да заложат на алтернативни приложения от този тип. От TechRadar сега ни информират, че Google ще въведат ново изискване, с което да ги задължат да предложат функцията на потребителите в новите си устройства. Новото правило обхваща смартфоните с Android  9 и Android 10, като вероятно ще накара повече хода да изпробват сами възможностите на Digital Wellbeing на своите смартфони.

 

Още от Digital: Защо в бъдеще ще използваме все по-рядко смартфоните си