Производителите на смартфони могат да използват безплатно Android в своите устройства. Единственото изискване е да се съгласят да инсталират приложенията на Google в новите си модели. По този начин компанията гарантира, че ще бъде получена необходимата верификация, а софтуерните им решения достигат до повече хора. Финалната част от процеса е лиценза за Google Mobile Services (GMS), който гарантира, че хардуера е съвместим с екосистемата от приложения и услуги на Android.

Този бизнес модел превърна платформата в най-популярния софтуер за смартфони в света, гарантирайки качество, съвместимост и безопасност на потребителите. Сега разбираме за ново изискване на Google, което скоро можем да виждаме в реални продукти на пазара. В случая не става въпрос за операционната система, а за физическите опаковки на смартфоните. Нови данни на xda-developers разкриват, че може да се наложи производителите да добавят надпис, с който изрично споменават, че устройството работи с приложенията на Google.

В интернет се появи и снимка, която показва Xiaomi Mi 10 Pro - новият флагман на корейския производител. Неговата официална кутия е допълнена от изречението "With Easy Acсess To The Google Apps You Use Most". Въпросните бройки на устройството са предназначени за продажба на европейския пазар.

 

 

Според непотвърдени данни добавянето на този текст ще бъде въведенo в следващите месеци като изискване за всички производители на Android. Това ще е част от безплатното споразумение за сътрудничество между Google и хардуерните им партньори.

От компанията могат лесно да принудят производителите като предложат актуализирана версия на "Моbile Application Distribution Agreement (MADA)", което е необходимо за сертифициране на GMS услугите. В този случай производителите на Android няма да имат друг избор освен да се съгласят, за да продължат да имат достъп до екосистемата от приложения и услуги на Google.

Всъщност това не е първият път, когато Google решават да наложат подобнa концепция. Добър пример е добавянето на брандинга "Powered by Android", който вече бе възприет от потребителите по тяхна препоръка. Всe още данните не са потвърдени официално, но вероятно скоро ще научим повече дали всички нови устройства на европейския пазар ще трябва да се съобразят с новото правило. Съществува и вариант надписа да е само за моделите, които имат по-голям брой инсталирани приложения от т.нар. "GMS Core" пакет: Google Search, Chrome, Play Store, Maps, YouTube, какъвто е случая с Xiaomi Mi 10 Pro.

 

Още от Digital: Google са отчели 98% спад в приложенията, които искат достъп до съобщенията и разговорите в Android през 2019г.