Аndroid Pie предложи иновативна система за навигация с жестови команди, която на практика е създадена като заместител на лентата в долната част на менюто. Някои потребители възприеха положително идеята, но доста хора останаха разочаровани. В опит да задоволят желанията на всички от Google запазиха и двете системи за управление на смартфоните, както с жестове, така и с класическите бутони на екрана, съобщава AndroidPolice

 

Софтуерните инженери на компанията вече тестват различни идеи как да улеснят взаимодействието с устройствата в Android Q. Желанието на Google е да заместят традиционния Back бутон с жестова команда в следващата версия на мобилната платформа. Така ще  трябва само да плъзнете пръста си върху екрана, за да се върнете назад в менюто. Любопитното е, че функцията ще работи независимо дали го правите вляво или в дясната страна.

 

 

Aко всичко върви по план тази функционалност ще е активирана по подразбиране в Android Q. Вероятно Google ще предоставят и възможност да бъде блокирана и заменена от виртуален бутон. По този начин ще позволи на всеки потребител да прецени как да навигира в менюто на смартфоните. В следващите седмици ще станем свидетели на премиерата на още тестови версии на Android Q, които ще разкрият повече за подобренията на платформата. 

 

Oще от Digital: Как функцията Deep Press ще улесни навигацията в смартфоните Аndroid Q