Google и Samsung oбсъждат активно стратегическа сделка, която да въведе интересна промяна в предварително инсталираните приложения на смартфоните Galaxy. Разговорите са фокусирани около възможността приложения на Google да заместят алтернативни заглавия със същата функционалност, които Samsung предлага на клиентите си. 

Желанието на компанията е да постигне споразумение със своя партньор, което да позволи да промотират Google Assistant вместо конкурентния виртуален асистент Samsung Bixby. Според информацията американския технологичен гигант иска да премахне и онлайн магазина за приложения на Samsung, като го замени с Google Play, съобщава TheVerge.

Все още не е постигнато споразумение между двете компании. Samsung от дълго време са най-големия производител на смартфони с Аndroid и единствено Huawei намира правилната стратегия да се конкурира с компанията. Реализирането на сделката ще позволи на Google да разширят екосистемата си, като достигнат до милиони нови устройства с бранда Galaxy.

Важно е да отбележим, че Samsung използват собствен потребителски интерфейс с името One Ui върху самия Android.

 

 

 

По този начин Samsung успяват да персонализират визията на смартфоните си и също така предварително инсталират собствени приложения - алтернативи на Google Assistant, Google Play и др. Ако преговорите между двете страни постигнат успех за в бъдеще собствениците на устройства Samsung Galaxy ще имат достъп до повече заглавия на Google от началния екран. 

Софтуерните продукти на компанията и сега са достъпни за смартфоните на Samsung, но компанията иска да ги направи по-видими и лесно използваеми от менюто. Физическия бутон за активиране на Bixby също е отличителна характеристика на смартфоните на Samsung. Евентуална транзиция към Google Assistant ще засили присъствието на Gоogle в устройствата на корейския производител. 

Това не е първият път, в който двете компaнии са провеждали разговори на високо равнище заради персонализациите в Android, като имаше спорове между тях по отношение на TouchWiz интерфейси. Конкретните параметри на потенциална сделка между Google и Samsung не са известни на този етап.

 

Още от Digital: Как да изключим или ограничим Google Assistant на Android устройство