Смартфоните са най-важния елемент от дигиталното ни съществуване, тъй като са винаги на една ръка разстояние. Независимо дали сте в движение и в коя точка на света се намирате можете лесно да получите необходимата информация от тъчскрийна. Намирането на оптимален баланс между функционалност и дълъг живот на батерия е сериозно предизвикателство за производителите.

Софтуерни оптимизации например позволяват да се спират системни процеси и приложения да работят във фонов режим. Подобна практика може да удължи времето с едно зареждане, което предлагат любимите ни джаджи. Този проблем е силно изразен сред разнообразната екосистема от устройства с Android и не засяга в такава степен собствениците на iPhone.

Google осъзнават ситуацията и факта, че производителите на хардуер ограничават работата на мобилните приложения, за да подобрят живота на батерията. Компанията искат да стимулира обратната връзка със своите разработчици, за да отстрани проблема в дългосрочен план. Вече е стартирала онлайн анкета на Google, която съдържа редица любопитни въпроси.

 

 

В голяма степен компанията подканва своите разработчици да опишат с повече детайли начините, с които OEM производителите лимитират функционалността на мобилните приложения. Най-често това се случва при активиране на режими за пестене на батериите, но компаниите използват различни методи за тази цел.

Google са категорични, че освен причините искат да разберат и имената на брандове, които прилагат тази стратегия. Всъщност това не е първия път, когато разбираме за подобни действия. Компанията предприе действия в тази насока още преди официалната премиера на Android 11 през миналата година.

Плановете на Google предвиждат разработчиците да имат по-голяма свобода, като имат достъп до повече инструменти и по-добра система за управление на ресурсите. Независимо от опитите им, обаче се оказва, че OEM производителите често откриват как да ограничават работата на приложенията във фонов режим.

Samsung, Nokia, OnePlus и Xiaomi са само някои от популярните брандове,  които използват подобни методи в своите устройства.

 

Oще от Digital: Защо Android смартфоните все още не могат да заменят компютрите