Паролите са неизменна част от ежедневието ни, позволявайки всеки ден да се логваме в своите профили онлайн. Вероятно сте чували различни съвети да не използвате този метод за идентификация, тъй като не е достатъчно сигурен. Технологичните компании вече предлагат по-усъвършенствани методи за удостоверяване на самоличността.

Големият проблем на паролите е, че много хора използват комбинации, които са лесни за отгатване или едно и също съчетание за няколко профила. Едно от най-практичните решения са системите за двуфакторна автентикация, които добавят още едно ниво на сигурност. Освен стандартният логин ще трябва да напишете и уникалния код, получен като SMS на смартфона.

Google е компания, която активно популяризира идеята за използване на двуфакторна автентикация. Директорът на Product Management, Identity and User Security, Марк Ришер потвърди, че скоро ще започнат да показват съобщения, с които подканват потребителите да изпробват функцията.

Крайната цел е всички да преминат към 2FA системите за логин, за да се предпазят онлайн.

 

 

Основният принццип на двуфакторната автентикация е употребата на втори компонент, който да предоставите в допълнение към паролата. Най-често това е текстово съобщения изпратено от приложения като Google Authenticator и Authy. Така дори външен човек да знае вашата парола ще трябва да има и достъп до смартфона, за да въведе изпратения код.

Експертите по сигурността също подканват потребителите да обмислят двуфакторната автентикация като по-безопасен метод от паролите. Компанията ще продължи да инвестира средства в разработката на софтуерни решения, които да гарантират поверителността на личните ни данни. Популяризирането на 2FA е доста амбициозен ангажимент за Google.

Ако използвате Google Chrome вече можете да тествате Password Manager в самия браузър. Функцията Password Import предлага опция да добавяте външни пароли от други акаунти. Можете да проверите дали дадена парола е попаднала в база на хакери, чрез Security Checkup опцията.

 

Още от Digital: Достатъчно сигурни ли са системите за двуфакторна автентикация