Споделянето на снимки и видео клипове е чудесен начин да покажем какво се случва около нас на приятелите и любимите си хора независимо къде се намират. Твърде голямото количество информация, което можем да открием в интернет, обаче често поставя въпроси свързани с легитимността на дадено изображение.

Няма как да не сте попадали на снимка и сами да сте си задали въпроса дали обектите, които виждате са истински или са обработвани допълнително със специализиран софтуер. Добрата новина е, че Google също обръщат внимание на този проблем.

Компанията използва официалния си блог, за да ни информира, че включва поддръжка за Fact Check функцията в Google Images, която вече е неизменна част от търсачката и Google News. Това означава, че можете да получавате релевантна информация за снимките, която е генерирана от достоверни източници проверени от Google. 

Предвидена е възможност да докладваме за подвеждаща информация и също да допринесем за качеството на показваната информация, съобщавa CNet.

 

 

Следващият път, когато видите "Fact Check" тага към дадена снимка е добре да знаете, че данните предоставени по този начин разчитат на ClaimReview. Това е отворен стандарт, улесняващ авторите на съдържание да гарантират достоверността на своите публикации и да подават сигнали за проверка на подвеждащи постове.

Данните във Fact Check отговарят на високите стандарти на Google и са специално селектирани от подбрани източници от мрежата им с партньори по цял свят. Само преди няколко месеца Alphabet представи безплатен онлайн инструмент с името Assembler. Неговата цел е да анализира и провери достоверността на снимките в интернет.

Това е само един от инструментите, с които компанията се бори с разпространението на невярно съдържание. Google уточни, че новата функция няма да се отрази по никакъв начин на рейтинга и начина, по който класират отделните уеб сайтове в търсачката. 

Компанията вече инвестира $6.5 млн., за да се бори с  фалшивите новини свързани с COVID-19 и това ще продължи да бъде водещ акцент за Google през 2020г.

 

Oще от Digital: Google ще затрудняват откриването на стари снимки в търсачката