Google постоянно комуникират с производителите на смартфони, за да гарантират по най-добър начин сигурността на крайните потребители. От една страна компанията иска по-бързо да бъдат разпространявани новите функции, а от друга да ни предпазва по-добре от вируси и хакери. Qualcomm са един от най-големите производители на мобилни процесори, които скоро представиха Snapdragon 888.

Първият 5-нанометров процесор на компанията ще намери място в най-атрактивните устройства с Android през 2021г. Партньорството между Qualcomm и Google е важно, тъй като продуктите им достигат до милиони потребители. Двете компании ще обединят усилия и обещават да разпространят ъпдейти за сигурност за период от четири години.

Успоредно с това новите смартфони с платформата и процесори на Qualcomm ще получават актуализация към три големи версии на Android. Разбира се необходимо е съдействието на самите производители, но определено това е добра новина. Процесорите от серията Snapdragon имат голям пазарен дял и софтуерната поддръжка ще гарантира максимална сигурност на собствениците на смартфони.

 

 

Специалисти на двете компании от месеци са фокусирали усилията си към разработката на по-ефективна система за разпростарнениe на софтуерни актуалзиации. Qualcomm също така уточниха, че удължените ъпдейти ще обхванат устройствата със Snapdragon 888 и всички нови процесори от серията.

Toзи ангажимент ще гарантира например, че устройствата, които използват Snapdragon 888 ще получат актуализации към Android 11, Android 12, Android 13 и Android 14. Няма да е изненадващо, ако Google постигнат сходна договорка и с други водещи производители като MediaTek. 

Досега максималният период за ъпдейтване в мобилната индустряи бе три години на ъпдейти за сигурност, но проекта на Google и Qualcomm ще увеличи този срок с още една година. Със сигурност потребителите ще могат по-лесно да направят своя избор, когато знаят, че даден смартфон ще бъде актуализиран редовно за период от четири години.

Новото споразумение ще доразвие концепцииите заложени в Project Treble, който също се бори с фрагментацията на Android.

 

 

 

Oще от Digital: Защо Google иска да използва собствени процесори в смартфоните си вместо тези на Qualcomm