Огромното количество лични данни, които споделяме от смартфоните и в социалните мрежи са водещ източник на приходи за големите технологични компании. Бизнес модела на Google и Facebook е изцяло фокусиран върху индивидуалните предпочитания на всеки профил. Популярните им услуги и софтуерни решения са безплатни за потребителите, но в замяна споделяме ежедневно детайлна информация за ежедневието си.

Данните се използват за таргетиране на реклами, които всяка година генерират стотици милиарди приходи на брандове, като Google и Facebook. Приложенията за комуникация са предпочитано средство за общуване и се превърнаха във водещ приоритет за разработчиците от началото на пандемията. Microsоft също предлагат богата екосистема от услуги, с които отговаря на високите очаквания на обикновените и бизнес потребителите.

През последните месеци, компанията се подготвя усилено за премиерата на Windows 11. Разнообразните подобрения в интерфейса ще са допълнени и от иновации в сферата на сигурността. Въпреки опитите на Microsoft в тази сфера, обаче се окачва, че компанията има проблем със софтуерните уязвимости, съобщава TechRadar.

 

 

Това е заключение от нов доклад, който обхваща първата половина на 2021г., съобщава VentureBeat.Информацията е любопитна и показва, че  популярните приложения на Microsoft са причина за повече от 432 софтуерни уязвимости през първите две тримесечия на 2021. Единствената друга компания, която генерира дори още повече пропуски в сигурността е Google с резултат от 574, разкрива проучването на Altas VPN.

Важно е да уточним, че Google и Microsoft не са станали обeкт на хакерски атаки, но уязвимостите биха създали предпоставки за активна дейност на киберпестъпниците. На този етап няма доказателства за кражба на личните данни предизвикани от софтуерните уязвимости. Oracle и Cisco допълват списъка със съответно 316 и 200 открити пропуска в сигурността през първата половина на 2021.

Аpple са на осма позиция с 67 открити уязвимости за периода, като дистрибуциите на Linux отчитат 65 пропуска в сигурността. 1023 от докладваните случаи са категоризирани с максимална степен на риск от 10. Интересът на хакерите към Google и Microsoft не е изненадващо, тъй като ако се възползват от софтуерна уязвимост ще могат да компроментират повече хора.

 

Още от Digital: Подслушват ли ни мобилните приложения