Представителите на седемте най-развити икономики в света успяха да постигнат историческо споразумение. Срещата на високо равнище се проведе в Лондон и включваше финансовите министри на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада. Дискусиите доведоха до сключване на сделка, с която се установява минимална ставка на глобален корпоративен данък от минимум 15%.

Предложението на американския президент Джо Байдън бе за поне 21%, но държавите от Г-7 се съгласиха на малко по-ниска стойност. Самата среща продължи два дни и се очаква да доведе до ситуация, в която "правилните компании плащат точния данък на правилните места". Това е мнението на канцлера Риши Сунак, който е един от активните застъпници на идеята.

Предложените промени ще гарантират, че големите корпорации, включително и технологичните компании ще плащат данъци в страните, които оперират, а не само в държавите, където са регистрирали собствено седалище. Най-богатите държави от години се опитват да въведат по-ефективна данъчна система срещу мултинационалните компании.

 

 

Google, Facebook и Amazon винаги са предприемали различни действия, с които да преодолеят локалното законодателство и да плащат значително по-ниски или никакви корпоративни данъци. Решението ще накара технологичните гиганти да плащат своите данъци в страните, в които развиват дейност. От своя страна това ще стимулира държавите да вдигнат ставката до заложения минимум в новия договор.

Пазарните наблюдатели са уверени, че въвеждането на поне 15% корпоративен данък ще сложи край на практиката да се спестяват стотици милиарди и дори трилиони в неплатени данъци от най-големите компании. В момента ставките са базирани предимно на годишните приходи, което не е достатъчно гъвкаво решение.

Често компании с марж на печалба от 10% преразпределят своите приходи в различните държави по такъв начин, че да избегнат плащането на висок данък. Споразумението на държавите от Г-7 се противопоставя именно на тези действия, съобщава SkyNews.

Google и Facebook, които се очаква да бъдат най-засегнати от промените приветстваха и подкрепиха новото решение на най-богатите икономики в света за корпоративния данък.

 

Oще от Digital: EC въвеждат нови регулации, които ще принудят Google и Facebook да плащат за новини