Социалните ограничения наложени от епидемията на Covid-19 вече промениха ежедневния живот на милиони потребители. Оставането вкъщи, избягването на публични прояви и поддържането на дистанция от другите хора са само част от мерките, с които борим вируса. Учените от цял свят провеждат експерименти с различни медикаменти за превенция и лекуване на коварното заболяване. Самият факт, че Covid-19 все още се изследва е предпоставка за разпространението на различни конспиративни теории.

 

Това е проблем, който провокира вниманието на най-големите технологични компании, които решиха да комбинират усилията си, за да спрат фалшивите новини свързани с коронавируса. Проектът е в начална фаза, но е доста обещаващ, тъй като в него се включиха Google, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter и YouTube. Потребителите могат да очакват публикуването единствено на достоверно съдържание в гореизброените платформи, когато става въпрос за епидемията от коронавирус, съобщава GizChina.

 

Подвеждащата и невярна информация освен заблуда може да предизвика масова паника сред хората. В същото време прочитането на актуални и легитимни публикации от Световната здравна организация (СЗО) и други верифицирани източници е важно за предпазването от вируса. Технологичните компании също така ни подканят да проверяваме внимателно източниците на данните, които откриваме в интернет, за да сме сигурни, че имат легитимен характер и не съдържат подвеждащи факти.

 

Още от Digital: Как технологиите ще помогнат на човечеството в битката с коронавируса