Google Earth TImelapse е интересен проект, който се разработва от компанията в тясно сътрудничество с учени на NASA. US Geological Survey (USGS) и TIME. Той представлява колекция от сателитни изображения, които обхващат период между 1984 и 2016 година. По този начин всички ние можем да видим как се е променил климата на Земята в последните 32 години. Google ъпдейтнаха базата данни на Google Earth Timelapse с няколко петабайта нови снимки. Специални алгоритми се грижат за максималното качество на кадрите. 

 

Според официалните данни Google са обработили над 5 млн. снимки на планетата, заснети от пет различни сателита, предаде ArsTechnica. Допълнителен софтуер ги анализира и подбира "най-добрите три квадрилиона пиксела" за създаването на 33 снимки на Земята. Всяка една от тях съответства на отделна година в периода 1984-2016г. Този интересен проект позволява сами да се убедим какви са последствията от емисиите на въглерод в атмосферата, промяната на морското равнище и ледените шапки, както и изсичането на горите. 

 

 

Новата база данни използва снимки от два нови сателита, които се казват Landsat 8 и Sentinel-2. Техните кадри са с висока резолюция и позволяват още по-детайлно да проследим как са се променили различните региони на Земята. Идеята на Google е така да направи всички нас съпричастни с един от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството. Ако искате да разгледате сами изображенията в Google Earth Timelapse можете да го направите от официалната страница на проекта на този линк. 

 

Вижте как снимките в услугите Google Maps и Google Earth вече са с много добро качество