Съществуват много причини да искате да направите скрийншот от мобилното устройство. Това е подходящ момент да заснемете информация на екрана, която не можете да запомните, като телефонен номер, адрес, име на заведениe и др. Приложенията на функцията за скрийншот са разнообразни и са неизменна част още от първите версии на Android.

Все пак навлизането на модерните технологии подобриха начина, по който работи този инструмент. Ако често ви се налага да правите скрийншоти от смартфоните вероятно сте забелязали, че това е възможно единствено за статични снимки. Няма как да снимате екрана, ако скролвате върху дисплея.

Трябва да отбележим също, че oпределени приложения блокират тази функция от съображение за сигурност, като например програми за обработване на банкови детайли. Google експериментират с няколко идеи  как да направят системата за скрийншоти по-добра за всички потребители.

Желанието на компанията е да ни позволи да използва функцията и когато скролваме в съдържанието в уеб сайтове или други отворени приложения на дисплея на смартфоните.

 

 

 Първата версия на тази функционалност вече е достъпна за разработчиците. Предстоят тестове, които да ускорят навлизането на опцията за "Scrolling Screenshot" за всички потребители. В момента е необходимо да инсталирате външен софтуер, за да се възползват от подобна възможност.

Google планират да интегрират функцията към браузъра Chrome за Android и няма да е част от системните настройки на операционната система. Производителите на хардуер вече са започнали да оптимизират този инструмент за скрийншоти за своите UI интерфейси.

Това е важно, тъй като ще гарантира, че повече потребителите ще имат достъп до функцията, след като дебютира в Google Chrome за Android. Едва ли ще отнеме много време преди компанията да финализира тествете със "Scrolling Screenshot".

 

Oще от Digital: Google Chrome ще улеснява споделянето на линкове в интернет