Google Chrome винаги е имал репутация на браузър, който работи с доста бърза скорост. Въпреки това сериозни критики често предизвикват изразходваните системи ресурси. Стартирането на много раздели в браузъра може да доведе до консумация на твърде много RAM и да се натовари работата на процесора.

Koмпанията многократно е разкривала, че търси начини как да лимитира хардуерните ресурси, които изисква Google Chrome. Това продължава да бъде отворен процес. Сега разбираме за последните нововъведения в това отношение.

Софтуерните инженери на Google смятат, че една от най-потенциалните идеи за подобряване на представянето и редуцирането на консумацията на реклами са т.нар. "тежки реклами", с които се сблъскваме в интернет.

Подобни банери и рекламни материали могат да повлияят на работата на уеб браузъра в много по-голям степен, от колкото вероятно предполагате. Тестовете им показват, че малка част от рекламите изразходват необичайно много системни ресурси на устройствата при изпълнение на наглед нормални задачи от Google Chrome. Кoмпанията вече има и решение на проблема.

 

 

Google вече са разработили ефективен алгоритъм, който може да открива "тежки реклами" и респективно да ги блокира. Спирането на подобно съдържание не изразходва системни ресурси и възстановява нормалната скорост на Google Chrome, съобщава  SlashGear.

По този начин се гарантира и сигурността на потребителите, тъй като често рекламите от този тип могат да разпространяват зловреден софтуер или вируси. Бъдещите версии на Google Chrome ще въведат ограничение за количеството ресурси, които могат да бъдат отделени за възпроизвеждане на подобни реклами.

Така превантивно ще се предотврати генерирането на твърде голям мобилен трафик на данни или консумация на RAM памет. Самият проект е дългосрочен и ще са необходими няколко месеца идеите на Google да се превърнат в реалност.

Добавянето на система за блокиране на "тежки реклами", затрудняващи процесора ще стане факт преди края на август. Това означава, че до края на лятото стабилните версии на Google Chrome ще ни предпазват от този неприятен проблем с популярния браузър.

 

Още от Digital: Как да изтрием историята на сърфиране в Google Chrome oт компютъра