Рекламните приходи са основата на бизнес империята на Google. Желанието на компанията да разполага с повече лични данни на потребителите е причината почти всичките им приложения да са безплатни. Всеки потребител е забелязвал как рекламите го следят в различни уеб сайтове, предлагайки сходни продукти с последните ви търсения в интернет или онлайн покупки. 

Тази дейност на Google обаче е обект на доста критики и понякога насърчава компанията да предоставя нови функции, осигуряващи повече контрол над информацията в продуктите им. Компанията обръща внимание на потребителите, които определят рекламите като най-досадната част от онлайн изживяването.

Новия инструмент на Google позволява да следим кои страници следят активността ни в интернет. Разширението се казва Ads Transparency Spotlight (ATS) и ще предоставя повече информация за рекламите в сайтовете и начина, по който тракерите получават информация за кликванията на потребителите в Google Chrome.

Разработката на функцията е част от мащабен план на Google да отговорят на изискванията на регулаторите и на желанията на милионите им потребители.

 

 

Новото разширение е базирано на Ad Disclosure Schema API, което е платформа за рекламодателите съдържаща информация за методите на тартегиране. Данните от ATS ще включват детайли за самите реклами, включително и техния брой на всяка страница.

Потребителите ще виждат и кои рекламодатели използват тракери за следене на активността им, както и евентуалните причини да виждат съдържанието. Класификацията на съобщенията става на базата на много критерии, сред които демографски данни, локация, интереси, контекст на търсенето и друга информация, която Google събира за всеки профил.

Google обещават да показват и списък с рекламни партньори, които използват бутони в социални медии, инструменти за анализ и тракинг скриптове, за да разберат повече за потребителите. ATS не предлага възможност да предприемете реални действия срещу рекламните предпочитания и има единствено информативен характер.

Въпреки това безплатното разширение представлява удобен начин да разберете повече за рекламите, които ви следят в Google Chrome.

 

 

Още от Digital: Най-полезните трикове за браузъра Google Chrome