Google Chrome е най-популярният браузър, който задава тенденциите в уеб технологиите. Външни разработчици също имат достъп до енджина на Chrome, който се използва още от Opera, Microsoft Edge, Vivaldi и др. Toва решение гарантира оптимизации свързани с производителността, поддръжка на актуални кодеци, но също и достъп до Chrome Web Store.

От Google се стараят да бъдат винаги една стъпка пред своите конкуренти и през последните месеци са фокусирани върху сигурността на потребителите. Вече ви информирахме за технологията FLoC, която е създадена като алтернатива на традиционните бисквитки в интернет.

Google искат да предложат по-добър начин, с който да използват данните на потребителите за таргетиранe с реклами, но без да бъдат следени, както досега. Разработката на FLoC е отворен процес, който ще е свързан с постоянни ъпдейти и оптимизации.

Компанията се бори с още един проблем, който много потребители подценяват и това е дължината на URL адресите, които посещаваме онлайн.

 

 

На пръв поглед това е информация, на която не обръщаме внимание, но може да се използва като мощно средство за разпространение на фишинг атаки. Google експериментират с различни функционалности, които могат да се противопоставят ка киберпрестъпниците. Едва ли има много хора, които следят точно какво e написано при пълното изписване на URL адресите на страниците.

Факт е, че хакерите могат да използват различни методи, с които да ви подмамят да си мислите, че отваряте сигурен уеб сайт. Доста често потребителите зареждат страници, които изглеждат сходно с популярни сайтове, но всъщност са фалшиви копия. Въвеждането на информация в полетата за текст е удобен начин хакерите да разберат паролата или номера на кредитната карта.

Решението на Google е да скриват дългите URL адреси, което ще им предостави по-голям контрол. Тестовете обаче показват, че тази техника не е достатъчно ефективна, за да гарантира оптимална сигурност. Именно заради това Google ще прекратят официално проекта, както и скриването на пълните URL адреси в браузъра.

 

Oще от Digital: Google Chrome вече няма да показва нотификации, когато споделяме екрана