Google Chrome за устройствата с Android предлага полезна функционалност, която позволява на уеб сайтовете да прочитат автоматично кодовете от SMS съобщенията при активиране на двуфакторната автентикация. По този начин си спестявате нуждата да отваряте всеки един SMS, след това да опитвате да запаметите съответния код и най-накрая да до въведете от клавиатурата на смартфона. 

Тази функционалност на уеб браузъра е възможна, благодарение на интеграцията на т.нар. Web OTP (One Time Password) API. Всъщност приложно-програмния интерфейс е разработен, за да уведомява мобилните приложения, когато устройствата на потребителите получават специфични SMS съобщения съдържащи еднократни пароли или кодове за достъп. 

Сега разбираме, че компанията иска да разшири функционалността на Web OTP до повече устройства. Така ще можем да удостоверяваме своята идентичност от десктопа, чрез SMS съобщение получено на вашия смартфон, съобщава mspoweruser.

В момента се провеждат тестове с новата функция SMS Receiver Cross Device. 

 

 

Toзи инструмент е част от експерименталната версия на браузъра, която се казва Google Chrome Canary. Oт компанията обещават поддръжка не само за Android, но и за водещите десктоп платформи като Windows, macOS, Chrome OS и Linux.

Най-вероятно SMS Receiver Cross Device ще работи като синхронизира SMS кодовете в Google акаунтите. Разбира се възможно е Google да разработят алтернативен метод, който да улесни логването с двуфакторна автентикация от Google Chrome.

Разработчиците вече имат достъп до флаг в Canary версията на браузъра, която позволява да работят с функцията. За да я използват е необходимо да въведат "chromе://flags" в URL лентата на браузъра и да локализират къде се намира "SMS Receiver Cross Device". Преместването на слайдера от падащото меню ще активира функцията.

Последната стъпка е да рестартирате браузъра, за да се запазят промените, които сте направили.

 

Още от Digital: Каква е разликата между двуфакторно удостоверяване и потвърждаване в две стъпки