Google Chrome е най-популярният браузър и е много разпространен, но не означава, че няма конкуренция. Една от алтернативите е Samsung Internet – браузър, който се предлага в телефоните на корейския гигант, но може да се изтегли от Google Play и за други устройства. AndroidPolice сравнява двата браузъра, за да ни помогне в избора.

 

Персонализиране

И двата браузъра имат доста възможности и функции и създателите им постоянно ги развиват. Samsung Internet се отличава с малко повече опции за персонализиране. Потребителят може да избере къде да сложи управлението на страницата, да избере кои настройки да са с преки пътища в менюто и др.

 

 

Затова Samsung Internet се смята за по-добър избор за потребителите, които предпочитат да персонализират браузъра си да го направят максимално удобен за собствените си предпочитания. Освен това има и по-добър тъмен режим, като успява да конвертира подобаващо повече страници и интерфейсът като цяло е по-изчистен.

 

 

Samsung Internet се справя по-добре и с блокирането на реклами. Успява да пренареди останалото съдържание по-ефективно. Също така предлага и по-различно изобразяване на отворените табове. Разбира се, това в голяма степен са и елементи, чийто вид и функционалност са въпрос на индивидуални предпочитания.

 

 

Трудно синхронизиране

Chrome се справя добре в тази част. Нужно е потребителят да влезе с потребителското си име и парола на двете устройства и данните от браузъра лесно могат да се синхронизират. Ако използвате мениджър на пароли, може да комбинирате Samsung Internet с него и да използвате функцията за автоматично въвеждане на пароли.

Chrome има по-добра функционалност за прехвърляне на запазени страници и връзки между различни платформи. Има лесен начин за импортиране на отметките от Chrome на настолен компютър до Samsung Internet. Това обаче не става автоматично, а само ръчно.

Chrome има и вграден олекотен режим, който позволява спестяване на мобилен трафик където това е възможно. Samsung Internet не разполага с такава функция.

 

Умни функции

Samsung Internet има доста полезни функции. Например автоматичното пускане на видеоклипове е изключено по подразбиране. Има допълнителни опции за управление на клиповете, за преместване на скрол лентата, вграден скенер на QR кодове и др. Също така може лесно да мащабира текст, като предлага и по-голям избор от допълнителни търсачки. Активирана по подразбиране е Google, но може да бъде сменена с други популярни алтернативи, като някои от тях са вградени, но потребителят може да въведе и свои.

 

 

Samsung Internet е възприеман и като по-бърз браузър като цяло. Това зависи в голяма степен и от хардуера на телефона. Chrome също вече е добре оптимизиран, но е и доста голям браузър. В крайна сметка и двете приложения са доста добри и затова имат голям брой доволни потребители. Решението зависи от личните предпочитания, като по-голямата свобода за персонализиране на предложението на Samsung го насочва към конкретна аудитория, докато Chrome цели да е удобен на масовия потребител.