Google обяви в блога си, че пуска Secure DNS функция за по-сигурно и защитено сърфиране през браузъра Chrome в Android. Тя ще е налична с Chrome 85 за Android, съобщава AndroidHeadlines.

През май т.г. Google пусна Secure DNS за десктоп версията на Chrome. Сега тя идва и за Android. Чрез нея се ограничават възможностите за проследяване на трафика. Тя използва приоритетно криптираните връзки, когато те са налични. Освен това блокира трети сайтове да проследяват кои други страници посещава потребителят.

 

 

Secure DNS увеличава защитата и срещу фишинг сайтове. За тях е по-трудно да достигнат до потребителите и да ги подведат. Споделят се и много от принципите на настолния сайт. Това означава, автоматично превключване към DNS от HTTPS, когато технологията се поддържа от интернет доставчика.

Secure DNS ще е активирана автоматично и ще преценява сама кои сайтове са съвместими. Това ще предпази потребителите от проблеми със страници, които не поддържат технологията. Освен това потребителите ще могат по всяко време напълно да деактивират функцията от настройките на браузъра. Тя ще се изключва автоматично и за корпоративни мрежи. За тях ще действат допълнителни правила, които системните администратори ще могат да използват и ще бъдат окуражавани да въведат DNS-over-HTTPS поддръжка.

Още от Digital: Google Chrome за Android вече ще ни казва кои уеб сайтове се отварят бързо