Google се наложи да забавят разработката на ключови актуализации на свои продукти като YouTube и Chrome заради неочакваната ситуация породена от COVID-19 пандемията. Компанията вече е възстановила нормалните си операции и се подготвя за интензивни седмици до края на годината.

Софтуерните инженери вече са готови с финалната версия на Google Chrome 85, която вече е достъпна за съвместимите устройства. Водещите подобрения са свързани с редуцирането на консумацията на RAM и управлението на табовете. Много често потребители отварят твърде много раздели в уеб браузъра, което освен, че затруднява откриването на информация изисква повече системни ресурси. 

Нови алгоритми в Google Chrome 85 ще предлагат решение на проблема, като лимитират табовете във фонов режим, за да не натоварват излишно процесора. Така работата им ще бъде ограничена до едва 1% от максималния капацитет на процесора след като не са активни от над пет минути в Google Chrome, като "събуждането" на разделите може да става веднъж на минута.

 

 

Компанията от доста време подобрява работата на уеб браузъра, за да не натоварва хардуера и новата функция е поредната стъпка в тази насока. Google Chrome 85 също така вече преминава към 64-битови технологии, което се очаква от доста време, тъй като Android поддържа 64-bit приложения от шест години насам. 

Тази миграция също има своите предимства и ще гарантира по-добра оптимизация на системните ресурси, както и по-бърза скорост на работа. Google Chrome 85 вече ще скрива пълните адреси на уеб сайтовете в URL лентата. Все пак потребителите ще могат да видят тези данни като кликнат върху името на страницата.

Новата версия вече предлага вграденна поддръжка на Legacy Browser Support (LBS) и няма да стартира автоматично файловете, които плъзвате в нов раздел на Chrome 85. Предвидени са и обачайните пачове, които остраняват бъгове, както и допълнителни инструменти за разработчиците, които да улесняват поддръжката на Google Chrome.

 

Oще от Digital: Най-полезните трикове за браузъра Google Chrome