Google отложиха премиерата на Chrome 84 заради световната пандемия от коронавирус. Компанията изчака търпеливо няколко седмици и вече е готова с финалната версия. Потребителите на водещите десктоп платформи могат да изпробват сами подобренията Google Chrome 84.

Актуализацията продължава стратегията започнаха с Chrome 80 за начина, по който уеб браузъра си взаимодейства с бисквитките. Първоначално SameSite функцията бе налична още преди няколко месеца. Google спряха поддръжката от опасения да не предизвика спирането на онлайн услуги и други портали в интернет по време на пандемията.

Всъщност промяната в Chrome 84 въвежда изискването разработчиците да зададат собствени параметри на "SameSite" атрибута. В обратен случай Google автоматично ще включи по-сигурна настройка, която обаче потенциално би могла да наруши работата на уеб сайтовете.

На практика компанията изчака достатъчно време, за да може милиони хора да не са под карантина в домовете си и респективно разработчиците да се подготвят за промените в Google Chrome 84, съобщава 9to5google.

 

 

Другото съществено подобрение в новата версия на Google Chrome е опцията за блокиране на досадните нотификации в интернет. Досега това беше най-желаното подобрение в браузъра от потребителите. За да се справят с проблема от Google са разработили нови алгоритми, които ще ви позволят да спрете да виждате тези съобщения. 

Google Chrome 84 ще може да скрива и онези уведомления, които се показват всеки път, когато отворите за пръв път даден сайт. Единственото, което трябва да направите е да кликнете върху иконата с форма на камбанка и да изберете "Continue Blocking".

След това можете да сте сигурни, че няма да видите нотификациите отново. За в бъдеще потребителите ще бъдат информирани дали изтеглят EXE, APK или други изпълними файлове, чрез  НТТР и HTTPS връзка. Предвидена е още интеграцията на Web OTP API, който позволява на браузъра да въведе автоматично 2FA кода изпратен, чрез SMS в предпочитаното приложение.

 

Още от Digital: Kак да стартираме Google Chrome в инкогнито режима на компютър с Windows 10