Teхнологичният гигант използва официалния си блог, за да ни информира за няколко интересни подобрения, които ни очакват в портфолиото им от приложения. Новите функции са ориентирани към гарантиране на поверителността на личните данни.

Шефът на Google, Сундар Пичай също така сподели мнение, че компанията трябва да съхранява информация за потребителите "само докато е полезна" за всеки от нас. В този случай се следват три водещи принципа, които да гарантират, че имаме контрол над информацията, но също, че Google гарантира по най-добър начин сигурността ни.

Това е много важно, тъй като всеки ден споделяме огромно количество информация в популярни услуги като Google Maps, YouTube, Chrome и др. Компанията се нуждае от информацията за активността ни, за да може да персонализира приложенията си съобразно личните предпочитания на всеки потребител.

Съществуват и случаи, в които не желаем личните ни данни да се запазват в сървърите на Google и вече бе въведена възможност за изтриването им след период от 3 или 18 месеца, съобщава Pocket-Lint.

 

 

Сега разбираме, че Google планират да активират по подразбиране тази функционалност. Всички нови потребители, които включват историята на местоположенията си ще виждат опцията за изтриване на данни от акаунта им по подразбиране да е настроена на 18 месеца. 

Това обхваща информация от търсачката, локациите, които сте посещавали в Maps, гласовите команди към Google Assistant и Google Home, както и логванията в My Activity секцията на профилите. Успоредно с това Google увеличават функцията за автоматично изтриване на информация от YouTube за период от 36 месеца. 

Настоящите потребители могат да променят тези параметри от своя акаунт, като функцията ще е активна по подразбиране за новите регистрации. Google ще изпращат уведомления в своите приложения, с които да съобщат на повече потребители за въвеждането на опцията по подразбиране за изтриване на информация от акаунтите след 18 месеца.

 

Още от Digital: Как да спрем Google да следи местоположението ни