Teхнологичният сектор се развива доста динамично и ЕС са доста активни във въвеждането на нови регулации и инвестиции в амбициозни проекти на континента. Важен фактор за IТ сегмента имат стриктните антитръстови закони, които се прилагат от държавите-членки. Големи имена в индустрията като Google и Facebook например са обект на много разследвания и вече платиха рекордни глоби.

ЕС обръщат специално внимание на интелигентните домове и джаджите с Интернет на нещата, които се използват от милиони европейски домакинства. Нов експертен доклад разкрива опасения, че водещите производители на смартфони могат да допринесат за формирането на антиконкурентни практики.

Конкретният фокус са Apple и Google, но също Amazon, заради разнообразна екосистема от приложения и услуги. Първоначалният доклад на ЕС съдържа реални опасения, че големите компании ще установят монополна позиция в пазара  на смарт IoT джаджи за интелигентните домове.

 

 

Заключението на EC e, че много други доставчици и компании в IoT сектора споделят притесненията, че Google, Amazon и Apple ще имат негативно влияние върху естествената конкуренция. Компаниите предоставят най-популярните софтуерни решения за смартфони и умни джаджи, което е предпоставка за сериозно стратегическо предимство.

Регулаторите ще се погрижат да гарантират максимално интересите и възможностите за бизнес на по-малките локални брандове, които оперират в тази пазарна ниша на територията на ЕС. Подходящ пример е увеличаващото се използване на виртуални асистенти като Google Assistant, Amazon Alexa и Apple Siri.

Teпърва ще се изготвят потенциални регулации, които могат да ограничат влиянието на големите компании. Блокирането на антиконкурентните практики ще бъде приоритет при създаването на финалната версия на доклада, който ще бъде публикуван през първата половина на 2022г.

 

Oще от Digital: EC ще инвестират €145 млрд. за разработка на ново поколение 2nm процесори