Преобладаващата част от смартфоните с Аndroid използват технология за криптиране на информацията, чрез хардуерна поддръжка за Advanced Encryption Standard (AES). Интеграцията на този стандарт е възможна благодарение на т.нар. "АRMv8 Cryptography Extensions". Проблемът в случая е, че Android е операционна система, с която работят не само премиум смартфони, но също устройства от бюджетния сегмент, умни часовници, телевизори и други смарт джаджи. Производителите, обаче често залагат на процесори с ниска производителност. 

 

По този начин се гарантира, че смартфоните са налични на достъпна цена, но повечето подобни чипове като например ARM Cortex-A7 не осигуряват пълна поддръжка за AES. Все пак още от премиерата на Android 6.0 е задължително всяко устройство да е базирано на технология за криптиране, но се прави изключение за моделите от ниския клас. При някои от тях AES работи изключително бавно със скорост от под 50MiB/s, което кара приложенията да се стартират твърде дълго и бави осезаемо работата на операционната система. 

 

 

Инженерите на Google тестват ефективно решение на проблема. Новата система е кръстена с името Adiantum и е предназначена да подобри сигурността на смартфоните от бюджетния клас. Тя представлява съчетание от два популярни метода за криптиране, което в крайна сметка гарантира пет пъти по-бърза скорост от AES в процесори, които не включват хардуерна поддръжка за технологията. Google Adiantum ще подобрява сигурността на бюджетните смартфони без да влияе негативно на работата им и изисква ъпдейт към Android Pie.

 

Още от Digital: Пет полезни приложения за сигурност в Android