Все повече производители на техника започват да търсят други държави, в които да произвеждат устройства за американския пазар. Причината са задълбочаващата се търговска войуна вместо САЩ и Китай, съобщава Bloomberg. Сред тях е и компанията Inventec (производителят на лаптопите HP и слушалките AirPods ).

 

Тя вече е започнала процес по прехвърляне на производството на лаптопите на HP, които са предвидени за американския пазар, другаде. Целта е до три месеца това производство да се реализира в Тайван. Същата компания произвежда още AirPods слушалките на Apple и други компоненти.

 

Американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че въвеждането на новите по-скъпи тарифи ще бъде отложено за 15-ти декември. Компаниите обаче искат по-голяма сигурност и затова предприемат алтернативи. Сред тях е и Hon Hai Precision Industry, която също обмисля да прехвърли производството на устройствата на Apple в Тайван, поне на тези бройки, които ще са за САЩ.

 

Увеличаващите се тарифи поставят компаниите в много тежка ситуация. Те рискуват да загубят маржините си или да предизвикат недоволството на потребителите, ако вдигнат цените. Освен това прехвърлянето на производството води и до затруднения за дистрибуторската верига, която досега беше много добре развита и синхронизирана.

 

Според източниците на Bloomberg всички големи компании, включително Microsoft, Amazon, Sony и Nintendo, обмислят прехвърляне към Тайван. Google вече го е направила за дънните платки на телефоните си за американския пазар. За сега това не застрашава позицията на Китай като топ производител на електроника, но показва ясна тенденция на прехвърляне на интереса към Тайван.

 

Още от Digital: Основателят на Huawei обмисля да затегне отношенията си със САЩ