Водещите производители на компютри продължават да регистрират все по-слаби продажби в световен мащаб. Новите данни на анализатори от Gartner и IDC потвърждават, че доставките на устройствата са регистрирали спад във 12-то поредно тримесечие. Първите шест компании в този сегмент продължават да бъдат HP, Lenovo, Dell, Asus, Apple и Аcer. Според Gartner за третото тримесечие продажбите на компютри са достигнали до 67 млн. броя. Това е с 3.6% по-малко спрямо същия период през 2016г.

 

Dell и Lenovo могат да се похвалят с най-малък спад, като всички останали производители са регистрирали с 11.4% по-малко продажби за тримесечието. Разликата между HP и Lenovo продължава да е изключително малка и в случая е едва 0.4%. Борбата между двете компании за доминация в глобалния пазар на компютри ще продължи с пълна сила и през последното тримесечие на 2017г., информира VentureBeat. Според данните Lenovo са регистрирали по-малко продажби в 8 от последните 10 тримесечия.

 

Причините за намаляващия брой продажби за този период е свързан с недостиг на компоненти, но също със слабия интерес на потребителите и липсата на достатъчно атрактивни нови модели на пазара. Ситуацията ще се промени през предстоящото тримесечие и особено през празничния сезон в края на годината. Дали това ще сложи край на стагнацията в глобалния пазар на компютри предстои да видим. Със сигурност можем да предположим, че HP и Lenovo ще искат да бъдат най-активните производители в седмиците, оставащи до края на 2017г.

 

Вижте защо модерните компютри продължават да имат USB 2.0 портове