Разпространението на коронавируса вече предизвика стагнация в мобилната индустрия, но процесите по възстановяване достигнаха своята кулминация през празничния сезон в края на 2020г. Началото на новата година създаде доста поводи за оптимизъм на производителите. Въпреки това анализаторите очакват трудни месеци за компаниите със силно присъствие в пазара на смартфони.

Xiaomi могат да се похвалят, че бяха един от малкото брандове, който изпрати успешна година през 2020г. Китайският производител постепенно се превръща в предпочитан избор сред европейските потребители. Премиерата на първия смартфон с 5-нанометров Qualcom Snapdragon 888 процесор също е важен елемент от стратегията им.

Потребителите на Xiaomi, обаче могат да останат разочаровани от възможността да се увеличи цената на смартфоните, които предлага компанията. Такива опасения изрази президента на Xiaomi, Уанг Ксианг в свое изявление. 

Президентът на Xiaomi твърди, че причината е свързана с недостиг на хардуерни компоненти, което създава допълнителни затруднения около ценообразуването на третия най-голям производител на смартфони в света.

 

 

Изявлението на Ванг Ксианг засега има прогнозен характер, защото недостига на хардуер все още не влияе директно върху продукцията на смартфони. Въпреки това производителите трябва да бъдат подготвени за подобна възможност. Други сектори в пазара на потребителска електроника, като геймърските конзоли остават силно засегнати.

Автомобилната индустрия също усеща негативния ефект на липсата на достатъчно хардуер. Въпрос на време е ситуацията да се повтори и при смартфоните, ако не се намери бързо решение на кризата. Xiaomi ще продължат да оптимизират производствения процес, за да избегнат оскъпяването. Трудно е да се направят дългосрочни прогнози как ще се развива индустрията в следващите месеци.

Търговският конфликт между САЩ и Китай допълнително създава затруднения, които бавят производството и доставките. Qualcomm също изпитват затруднения с производството на 5nm процесор Snapdragon 888, който се очаква да бъде използван от флагманите с Android през 2021г.

Премиерата на предстоящите устройства също може да се забави, докато не бъде отстранен проблема с недостига на компоненти

 

Още от Digital: Как ще се развива пазарът на смартфони през 2021г.